Rechter vindt niet dat overheid uitbetaling van TVL hoeft te versnellen.

Voor een groot aantal retail- en horecaondernemers blijft de coronaschade maar oplopen. En hoewel de overheid een flink aantal steunmaatregelen heeft ingesteld, staat het water bij veel ondernemers tot aan de lippen. De TVL regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten) is speciaal ingesteld als uitbreiding naast de regelingen om loondoorbetaling te kunnen garanderen. Op deze wijze kunnen andere vaste kosten betaald blijven worden. Echter, uitbetaling van de TVL kan oplopen tot zo’n 4 maanden. Veel te lang, aldus brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Om daad bij het woord te voegen, heeft Koninklijke Horeca Nederland een kort geding aangespannen tegen de staat, met als doel om de TVL binnen twee weken te laten uitbetalen.

De Haagse voorzieningenrechter, die de zaak onder handen kreeg, verklaarde het aangespannen kort geding niet ontvankelijk. Een dergelijke zaak hoort behandeld te worden door de bestuursrechter en niet bij de bestuursrechter. Een procedurele misstap dus, aldus de voorzieningenrechter. Als onderbouwing wordt de mogelijkheid geopperd voor individuele horeca-ondernemers om de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) te vragen om een nieuw verleningsbesluit. Als de RVO hiermee niet akkoord gaat, dan kunnen de individuele ondernemers in beroep gaan bij de bestuursrechter en vragen om een voorlopige voorziening. Deze mogelijkheid, aldus de Haagse rechtbank, komt voldoende tegemoet aan het spoedeisend belang van de horecaondernemers.

Hoewel dit juridisch een correcte uitleg is, zullen de horeca-ondernemers zich niet gehoord voelen. In de praktijk zal het ook betekenen dat de meeste horeca-ondernemers niet individueel in de slag gaan.

Bent u, of kent u, ondernemers die er toch eens met een advocaat over willen ‘sparren’? Bij Beks Advocaten vindt u een luisterend en deskundig oor. info@beksadvocaten.nl

mm
Rob Beks
r.beks@beksadvocaten.nl Over ons