Bij Beks Advocaten zetten we ons graag in om een juridisch geschil te voorkomen. Ondernemers, klanten, vinden dat soms opmerkelijk. Toch weten we uit ervaring dat de beste oplossing niet altijd bereikt wordt door een rechter.
In onze praktijk hebben we vaak te maken met onenigheid rondom een bedrijfsopvolging of bedrijfsoverdracht. Zelden heeft dat te maken met financiële geschillen (één van de grootste misverstanden), maar bijna altijd over de emoties die gepaard gaan met een bedrijfsoverdracht. Vooral als het gaat om een bedrijfsoverdracht binnen de familie.
Aan de hand van onze ervaring als ‘begeleider’ hebben we een drietal tips verzameld die kunnen helpen bij een bedrijfsoverdracht.
1) Erkenning
Het familiebedrijf heeft een grote emotionele waarde voor de oprichters of overgevers van het bedrijf. Dat weet elk kind met ouders die een bedrijf hebben. Wanneer de aandelen van het familiebedrijf worden overgedragen aan de kinderen is het belangrijk om geen verschil te maken. Zelfs niet als enkele kinderen een actievere rol hebben in het bedrijf dan andere. De inzet dient gezien te worden als een aparte waardering, los van de aandelen. In mindere mate meedelen wordt vaak ervaren als een ‘afwijzing’.
2) Meedenken in het proces
Als er een situatie is waarbij enkele kinderen een actievere rol hebben in het bedrijf, zou overwogen kunnen worden om de kinderen te laten meedenken over de wijze waarop deze inzet gewaardeerd of beloond zou kunnen worden. Als meegedacht kan worden over de oplossing, ontstaat meer draagvlak.
3) Beloning voor werk
Niet meewerkende familieleden – aandeelhouders in het familiebedrijf – kunnen zich afhankelijk voelen van hun meewerkende familieleden. Tegelijkertijd kunnen meewerkende familieleden zich ‘gecontroleerd’ voelen ten aanzien van hun niet meewerkende familieleden. Het is dan ook zeker aan te raden om beloning en rendement uit vermogen als twee aparte onderdelen te zien. Nog belangrijker? Praat erover met elkaar.