Arbeidsconflict? Pak het verstandig aan.

Wanneer u een geschil of conflict heeft met een medewerker, is het van belang om u niet te laten verleiden tot uitspraken die de situatie verslechteren. Als u zelf in staat bent om uw emoties te beheersen, is het verstandig om snel een gesprek aan te gaan. In veel gevallen gaat het namelijk om miscommunicatie of om verkeerd begrepen te worden. Het moet dan raar lopen als u er samen niet uitkomt. Helaas komt het natuurlijk ook voor dat u er niet zomaar uitkomt met een goed gesprek. Wellicht kunnen volgende suggesties u helpen.

Doe een beroep op iemand van uw HR afdeling.

Heeft u een medewerker die verantwoordelijk is voor personeelszaken? Schakel die in wanneer een arbeidsconflict dreigt. De betreffende medewerker kan de zaken vanaf een afstand bekijken en een nuance aanbrengen aan de ontstane situatie. Overigens is het wel van belang dat de HR medewerker zicht niet opstelt als een spreekbuis van de directie en of eigenaar. Een objectieve aanpak heeft meer effect.

Voorkom erger door het maken van duidelijke afspraken.

Een niet opgelost arbeidsconflict kan veel schade veroorzaken. Het kan leiden tot onrust op de werkvloer en een lagere productiviteit. In een erger geval meldt de medewerker zich ziek.
Als werkgever bent u dan afhankelijk van een bedrijfsarts die dient te bepalen of uw medewerker ook daadwerkelijk ziek is. Als werkgever mag u duidelijkheid eisen van de bedrijfsarts. Bij twijfel over de klachten, kunt u een externe deskundige inschakelen. Ook hierbij is het echter van belang om in gesprek te blijven met de medewerker.

Wanneer houdt de niet zieke werknemer recht op loon?

Onder bepaalde voorwaarden houdt een niet zieke medewerker recht op loon. Wat deze voorwaarden zijn?

Wanneer de arbeidssituatie leidt tot psychische of lichamelijk klachten (of wanneer sprake is van serieuze dreiging)
En…
Wanneer de werkgever verantwoordelijk is voor deze situatie of dreiging
En…
Wanneer werkgever niet bereid is om de situatie te verbeteren.

Wilt u precies weten wat uw werkgeverspositie is in geval van een arbeidsconflict. Vraag het de experts van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten