Bedrijfsoverdracht familiebedrijf leidt meestal tot mislukking.

Een bedrijfsovername of bedrijfsoverdracht is een proces waarbij emoties de zakelijke belangen kunnen overstemmen. Dat is helemaal het geval wanneer het gaat om de overdracht van een familiebedrijf. Uit een onderzoek van adviesbureau BDO en de Rotterdam School of Management blijkt dat slechts 30% van alle familiebedrijven een bedrijfsoverdracht overleeft door een volgende generatie. De belangrijkste oorzaak van dit falen is volgens de onderzoekers te wijten aan het gebrek aan vertrouwen van de oorspronkelijke oprichters.

Bij een generatiewissel worden veelal beschermingsconstructies opgetuigd. De reden hiervoor ligt aan het gebrek aan vertrouwen van de eerste generatie, aldus de onderzoekers. ‘Zij zien het bedrijf als hun kindje en willen vaak dat het op een bepaalde manier wordt voortgezet’. ‘Een begrijpelijk motief misschien, maar funest voor het ondernemerschap van de tweede generatie’, zo beweren de onderzoekers.

Het mislukkingspercentage wordt nog groter wanneer een derde generatie aan het roer komt. Van de overgebleven 30% blijft nu nog maar een ruime 10% over. De reden voor deze mislukkingen kent – behalve vertrouwen – nog duidelijke andere oorzaken. Daar waar bij de overdracht van generatie 1 naar generatie 2 meestal sprake is van een overdracht door gezinsleden, is dit bij de overdracht van generatie 2 naar generatie 3 uitgebreid naar neefjes en nichtjes. Discussies over leiderschap, competenties, winstuitkeringen liggen dan op de loer. Het gevolg? Ernstige familieruzies die vaak eindigen in verkoop of stopzetting van het familiebedrijf.

Een gewaarschuwd mens begint op tijd met de overdracht.
Bij veel overdrachten en overnames wordt pas op een laat moment nagedacht over de daadwerkelijke gevolgen, aldus de onderzoekers. Juist omdat een overdracht niet alleen maar gaat over financiële consequenties, maar vooral ook over emotionele aspecten, kun je niet vroeg genoeg beginnen met een overdracht. Familieleden kunnen dan alvast wennen aan een nieuwe rol, waarbij ook een andere verantwoordelijkheid past. Bovendien geeft een lange voorbereidingstijd de mogelijkheid om fiscaal het een en ander zo voordelig mogelijk te regelen, besluiten de onderzoekers.

De specialisten van Beks Advocaten hebben een ruime ervaring wanneer het gaat om bedrijfsoverdracht en bedrijfsopvolging. Als juridisch adviseur maar ook als betrokken sparring partner. Denkt u zelf wel eens na over bedrijfsovername of bedrijfsopvolging? Aarzel niet om een vrijblijvende afspraak te maken met Rob Beks via info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten