Bedrijfsoverdracht? Opletten bij garanties en vrijwaringen.

Vooral de laatste jaren wordt aandacht gegeven aan garanties en vrijwaringen bij een bedrijfsoverdracht. Een trend die is ingezet door professionele investeerders en die ertoe leidt dat zelfs lang na de overnameperiode claims om de oren vliegen. En hoewel u bij verkoop of aankoop zult vertrouwen op externe kennis, is het van belang om op de hoogte te zijn van de gevolgen bij een vrijwaring of garantie.

Vrijwaring leidt tot terugbetaling overnamesom.

In geval van een vrijwaring is het van belang dat verkoper op de hoogte is van de risico’s en de eventuele schade die vergoed dient te worden aan de koper. Natuurlijk is een goed uitgevoerde due dilligence een stap in de goede richting. Toch kan een due dilligence niet alles ondervangen. Denk maar eens aan de virusgevoeligheid bij software, of de aansprakelijkheden bij machines.

Onlangs was er een uitspraak van een rechter waarbij de verkoper van een softwarebedrijf 3 jaar na de verkoop alsnog aansprakelijk werd gesteld voor geleden schade door de koper. In dit geval waren hackers in een beveiligde omgeving terechtgekomen en haakten gebruikers massaal af. De oorspronkelijke overnamesom van enkele miljoenen euro’s diende door verkoper volledig vergoed te worden.

Wilt u meer weten over garanties en vrijwaringen bij overname? Maak een vrijblijvende afspraak met Rob Beks van Beks Advocaten via r.beks@beksadvocaten.nl

Overdracht en gebruik van Intellectueel recht?

U vindt de meest relevante contracten op www.legalwise.nl

Op LegalWise vindt u een aantal relevante modeldocumenten en contracten. Het gebruik van domeinnaam en handelsnaam?

De overdracht van het intellectueel eigendom van software? Klik hier om de modelovereenkomsten te bekijken.

Beks Advocaten