Bedrijfsovername? Denk ook aan de juridische due diligence.

Het aantal bedrijfsovernames groeit. Dat is vooral te danken aan de gunstige economische omstandigheden. Zo zijn bedrijfswaarderingen aan de hoge kant en ook het aantal kopers lijkt ongekend hoog. Uit een onderzoek van Marktlink, een overname-adviseur, blijkt dat bijna 20% van alle ondervraagde ondernemers overweegt om op korte termijn hun bedrijf te verkopen. Om juridische problemen na het verkooptraject te voorkomen, wordt als het goed is ook een juridische due diligence uitgevoerd. Maar hoe zorg je er als verkoper nou voor dat je bedrijf juridisch ‘proof’ is?

Het aantal bedrijfsovernames is gestegen tot bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Een belangrijke oorzaak die genoemd wordt? Een dreigende recessie vanwege de gevolgen van de voortkabbelende handelsoorlog, de brexit en de groeiende schuldenberg. Gezien het aantal kopers dat op de markt actief is, is deze zorg niet bij iedereen even groot. Investeringsfondsen, bedrijven die een overname als ideaal groeimiddel zien en een groot aantal ondernemers die via een management buyin eigenaar willen worden.

In vorige publicaties hebben we benadrukt hoe belangrijk het is om op tijd te beginnen met de verkoop of koop van een onderneming. Eén van de zaken waarvoor we dan ook nog eens aandacht willen vragen? De juridische due diligence.
Daar waar accountants en overnameadviseurs vooral oog hebben voor de financiële prestaties en de waarschijnlijkheid dat deze financiële prestaties ook in de toekomst gerealiseerd kunnen worden, is de juridische due diligence nog wel eens onderbelicht.

Met een juridische due diligence krijgt u vooral inzicht in juridische risico’s waarmee u als overnemer te maken krijgt. Het geeft inzicht in lopende contracten en verplichtingen, maar ook in mogelijke claims die op u af kunnen komen vanuit het verleden. Vooral in markten waar met garanties gewerkt wordt, is dit een thema.
Bij een juridische due diligence wordt onderzoek gedaan naar geschillen, vergunningen, medewerkers, vergunningen, contracten, licenties en zaken die te maken hebben met compliance.

Bij Beks Advocaten hebben we een juridische quick scan ontwikkeld waarmee we een snelle en voorlopige juridische due diligence kunnen uitvoeren. Deze quick scan is niet alleen interessant wanneer u als koper actief bent. Ook als mogelijk verkopende partij helpt het om inzicht te hebben in de juridische situatie van uw bedrijf.

Wilt u meer weten over deze juridische quick scan? Aarzel niet om contact op te nemen met Rob Beks van Beks Advocaten. r.beks@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten