Beschonken elektricien onterecht ontslagen.

Zo af en toe komen bijzondere ontslagzaken in de publiciteit. De zaak van een beschonken elektricien, meet meer dan 3 liter bier achter de kiezen, is misschien één van de opmerkelijkste van afgelopen weken. In dit geval ging het om een Spaanse elektricien die tijdens het werk overmatig dronk. De directie van het bedrijf verdacht de elektricien van zijn overmatige drankgebruik en besloot om een privédetective in te schakelen. De privédetective volgde de man en zag een patroon. Elke lunchpauze werd tijdens het eten ook ruimhartig gedronken. Een lunchpauze met vier blikjes bier en nog een literfles bier, kwam met regelmaat voor. Voordat hij aan het einde van de dag, de servicebus terugbracht, werden nog enkele blikjes bier genuttigd.

Deze feiten waren voor de directie van het elektriciteitsbedrijf voldoende om de man te ontslaan. De dranklustige medewerker was het er niet mee eens en vocht zijn ontslag aan. En wat bleek, de rechter oordeelde dat met het drinken van het bier niet bewezen was of de man zijn werk minder goed uitvoerde, zelfs niet of hij verminderd in staat zou zijn om aan het einde van de dag het werkbusje te besturen. Bovendien, zo voerde de rechter aan, werd alleen maar gedronken tijdens de pauze en dus niet tijdens werktijd.

Het eindoordeel van de rechter? Ofwel de man opnieuw in dienst nemen, of een schadevergoeding betalen van 47000 euro.

In ons land zou deze casus een ander eindoordeel gekregen hebben, alhoewel het nog maar de vraag is of het ‘bewijs’ rechtmatig gekregen is. Wat echter ook hier een les is, is het feit dat een ontslag op basis van eigen inzicht niet altijd gerechtvaardigd is. In alle gevallen raden wij dan ook aan om een goed dossier aan te leggen en op tijd juridisch advies in te winnen.

Veel ontslagzaken pakken slecht uit voor een werkgever vanwege een slechte voorbereiding.

Bij Beks Advocaten is mr Christophe van Uden gespecialiseerd in arbeidsrecht. Heeft u een vraag? Dan zal hij u graag verder helpen.

info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten