Compagnons zien samenwerking veranderen in tegenwerking.
Samen met je goede vriend of collega een onderneming opbouwen?
Het is voor veel starters een aantrekkelijke droom. Je begint met een gedeelde visie en vakmanschap, een goede verstandhouding, en het idee dat je elkaar altijd weet te vinden. Maar wat als de samenwerking onder druk komt te staan? Als meningsverschillen verworden tot ruzie of stilzwijgen? En als het wantrouwen zo groot wordt dat zelfs de meest alledaagse bedrijfsbesluiten een bron van discussie zijn?
De case
Enige tijd geleden meldde zich een ondernemer bij ons. Zoals vaker speelden er behoorlijk wat emoties. In dit geval een combinatie van woede en wanhoop. Wat was er aan de hand? De ondernemer in kwestie was samen met een compagnon, vele jaren geleden, gestart met een bakkerij.
De zaken gingen goed
De omzet groeide en beide ondernemers waren ervan overtuigd dat investeringen in nieuwe bakkerijmachines noodzakelijk waren om efficiënter te kunnen produceren. Na enkele jaren ontstond voor één van de twee een lastige privé situatie waardoor hij wat minder aanwezig kon zijn in de bakkerij. Vooral in de nachtelijke en vroege uren.
In het begin was dat nog geen probleem
Compagnon 2 had alle begrip voor de thuissituatie van compagnon 1. Echter, toen bleek dat de tijdelijkheid van afwezigheid leek te veranderen in een permanente afwezigheid, vond compagnon 2 dat er toch iets zou moeten veranderen in de verdeling van winst en salaris. Uiteindelijk werd besloten dat de compagnon 1 zijn werkzaamheden zou neerleggen. Het inkomen uit dividend en uit huur van het bedrijfspand (waarvan beide compagnons eigenaar waren) zou voldoende moeten zijn. Uitkoop was op dat moment niet wenselijk, vanwege de investeringsambitie in de bakkerij.
Wat volgde was een klassiek ondernemers-conflict
Het bedrijf draaide door, maar de communicatie tussen de compagnons viel stil. De vertrokken compagnon kreeg geen inzage meer in de cijfers, terwijl hij daar als aandeelhouder wél recht op had. Tegelijk vond de zittende compagnon dat hij werd tegengewerkt in zijn dagelijkse bedrijfsvoering.
Achterliggend speelde mee dat de winst aanzienlijk omlaag was gegaan door nieuwe investeringen. Ook had compagnon 2 zijn salaris een stuk verhoogd, vanwege een grotere verantwoordelijkheid en inzet.
De onduidelijkheid en het buitensluiten van compagnon 1 leidde tot frustratie, stilstand en uiteindelijk juridische stappen. De rechter moest eraan te pas komen om vast te stellen wie waarover nog zeggenschap had, en hoe de rechten van beide aandeelhouders gewaarborgd moesten blijven. Hoewel compagnon 1 voor een deel in het gelijk werd gesteld, was de band tussen de compagnons onherstelbaar beschadigd.
Voor veel ondernemers is dit herkenbaar
In het begin regel je alles “op goed vertrouwen”, vaak zonder uitgebreide aandeelhoudersovereenkomst of duidelijke afspraken over wat er gebeurt bij een breuk. Maar als de harmonie verdwijnt, wordt pijnlijk duidelijk wat je níet hebt geregeld.
Dankzij een LegalWise abonnement van Beks Advocaten krijg je laagdrempelig toegang tot juridisch advies, regelmatige contractchecks en ondersteuning bij interne afspraken, zoals aandeelhouders- of bestuurdersovereenkomsten. Zo voorkom je dat kleine spanningen uitgroeien tot grote juridische conflicten.