Een waterdicht contract?

Let vooral ook op de juiste algemene voorwaarden.

We zien in onze dagelijkse praktijk nog veel gevallen waarbij zich een juridische strijd ontspint vanwege onduidelijke contracten. Begrijpelijk misschien, omdat de meeste ondernemers hun aandacht geven aan zaken die te maken hebben met commercie, productontwikkeling of personeelsmanagement. Tegelijkertijd is het ook zorgelijk, vooral ook omdat het tot aanzienlijke schades kan leiden. Goed contractmanagement is daarom ook noodzakelijk om de continuïteit van je bedrijf te borgen. Dankzij het LegalWise abonnement van Beks Advocaten is dit overigens op een gemakkelijke en betaalbare manier te regelen.

Eén van de eerste aandachtspunten binnen goed contractmanagement is de inventarisatie van de algemene voorwaarden. Met de juiste algemene voorwaarden voorkom je onduidelijkheid en wordt de kans op een schadeclaim aanzienlijk verkleind. Typische onderdelen in de algemene voorwaarden? Wat zijn de betalingsvoorwaarden? En, wie is verantwoordelijk voor eventuele schades?

Met alleen goede algemene voorwaarden kom je er overigens niet. De praktijk leert dat bedrijven soms heel handig zijn om claims en risico’s af te wentelen. Het volgende voorbeeld illustreert dat. Een toeleverend bedrijf heeft een offerte uitgebracht aan een klant. Na enige tijd volgt via de mail een akkoord. Echter, in die bevestigende mail wordt nog wel even met kleine letters verwezen naar de eigen inkoopvoorwaarden die als een bijlage zijn toegevoegd. In deze inkoopvoorwaarden wordt gesteld dat de leverancier tot na levering verantwoordelijk blijft voor eventuele gebreken. Het contract wordt ondertekend zonder dat de eigenaar van het toeleverend bedrijf de aanvullende inkoopvoorwaarden heeft bestudeerd en hij gaat leveren. Als na enige tijd door de klant een gebrek wordt opgemerkt, lang na levering, wordt de leverancier aansprakelijk gesteld. Ondanks het feit dat de leverancier zich beroept op kwaliteitscontroles voor levering, gaat de klant niet akkoord en beroept zich daarbij op de inkoopvoorwaarden. Voor de nietsvermoedende leverancier kwamen deze inkoopvoorwaarden uit de lucht vallen. Het gevolg, een grote schadepost.

De belangrijkste gevolgen die we in de praktijk tegenkomen? Schadeclaims, betalingsonduidelijkheid en garantievoorwaarden.

Het is jammer om te zien dat vooral MKB-ondernemers de dupe kunnen zijn van ondeugdelijke contracten of van een gebrek aan aandacht voor de juridische gevolgen van bepaalde algemene voorwaarden. Vaak is het bij de wat grotere bedrijven een stuk beter geregeld omdat die kunnen profiteren van juridische kennis in huis.

Dankzij het LegalWise abonnement van Beks Advocaten kunnen MKB-ondernemingen nu ook gemakkelijk en betaalbaar profiteren van de juridische kennis en diensten, bijvoorbeeld op het gebied van contractmanagement.

Maak maar eens een vrijblijvende afspraak met Rob Beks van Beks Advocaten.

info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten