Er heeft zich een koper gemeld voor mijn bedrijf. Moet ik erop ingaan?

Als advocaat heb je met sommige cliënten een innige relatie. Dat is het ook het geval met de cliënt en ondernemer in kwestie. Betreffende ondernemer ziet zijn pensioenleeftijd naderen en twijfelt of zijn kinderen voldoende motivatie hebben om het bedrijf voort te zetten. Het bedrijf, dat zich toelegt op precisie-metaalbewerking, presteert uitstekend. De ondernemer is ervan overtuigd dat zijn dappere keuze in de crisistijd, om volop te investeren in robotisering, ertoe heeft geleid dat het nu zo goed gaat. Hoewel er een zeer aantrekkelijk bod ligt van een concurrerende partij, is de ondernemer vol twijfel. Hij vraagt ons om raad. Hoewel wij op juridisch vlak vele bedrijfsovernames hebben begeleid, merk ik dat het ook hier veel meer om emoties gaat dan om rationele afwegingen. Toch is het verstandig om ook de emotionele afwegingen met argumenten te onderbouwen.

Het verkoop- of aankoopproces is een zaak waarbij geduld op de proef wordt gesteld. Van zowel koper als verkoper. De verkoper in kwestie vindt geld vanzelfsprekend belangrijk. Maar dat geld is veel meer een waardering voor zijn ondernemingsprestaties, dan dat het een cijfer is dat op een bankrekening staat. De overnameprijs dient dus recht te doen aan die prestaties.

Verder is het zo dat sommige kopers een heel andere koers hebben met het bedrijf, dan de verkoper voor ogen heeft. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat een concurrent een bedrijf overneemt om het daarna te staken. Een doorn in het oog voor een ondernemer die zijn bedrijf als ‘zijn kindje’ en ‘levenswerk’ ziet. Als potentiële koper dient u dit maar beter goed in te schatten.

In geval van de betrokken ondernemer gelden enkele belangrijke overwegingen. Zo denkt de ondernemer dat een overhaast besluit misschien toch tot spijt gaat leiden als uiteindelijk één of meerdere kinderen alsnog serieuze interesse tonen. Bovendien haalt hij nog veel voldoening uit zijn bedrijf en levert het hem ook nog steeds een prima inkomen op.
Afgesproken wordt dat hij een meerjarenplan gaat maken waarbij hij een prognose maakt van zowel omzet en groei als van wenselijke en noodzakelijke investeringen. Met dit meerjarenplan worden de beste voorbereidingen getroffen voor danwel verkoop ofwel een overname door de kinderen. Uiteindelijk bevelen we in samenspraak met de accountant een fiscalist aan die ervoor kan zorgen dat nu al de juiste maatregelen worden getroffen voor een minimale belastingdruk.

De cliënt en ondernemer is meer dan tevreden dat het onverwachte bod heeft geleid tot nadenken en een plan van aanpak. Dus, denkt u als ondernemer wel eens aan verkoop of overdracht van uw bedrijf. Begin er op tijd mee en zorg voor een meerjarenplan.

Bij Beks Advocaten zetten we onze kennis en ervaring graag in om u te begeleiden en te adviseren voor een soepele bedrijfsovername. Praat er eens over met Rob Beks. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten