Goed beschermd tegen aansprakelijkheid? Weet u het zeker?

Maak een afspraak voor een gratis risicoscan

Er is eigenlijk geen enkele ondernemer of onderneming te vinden die zich niet heeft ingedekt tegen aansprakelijkheid. Of het nu gaat om een contractuele- of een wettelijke aansprakelijkheid. Toch zien we in de praktijk nog wel eens voorbeelden die aantonen dat het beter kan. Met alle gevolgen van dien. We sommen even op waar het vaak misgaat?

“We beschikken over goede algemene voorwaarden en leveringsvoorwaarden.”

Het komt voor dat een ondernemer extra ‘voorwaarden’ in de algemene- of leveringsvoorwaarden wil opnemen. Naast het feit dat beschreven zaken onweerlegbaar helder en duidelijk dienen te zijn, is het vooral van belang dat de overeenkomst ook rechtsgeldig is. Is dit niet het geval? Dan is uw overeenkomst niets waard.
Tenslotte is het ook nog van belang dat uw relatie daadwerkelijk beschikt over uw algemene- en leveringsvoorwaarden.

“Een BV biedt altijd bescherming.”

Een BV is als rechtspersoon in eerste instantie altijd aansprakelijk, en niet de bestuurder als privé persoon. Toch wordt er – vooral in geval van faillissementen – strenger op toegezien of een bestuurder verwijtbaar handelen kan worden opgelegd. Vooral wanneer administraties niet deugdelijk zijn of wanneer sprake is van opmerkelijke transacties, zal een bewindvoerder de bestuurder aansprakelijk houden.

“Een WA verzekering biedt toch ook bescherming?”

In het geval van een eenmanszaak bent u als ondernemer persoonlijk aansprakelijk. Vele ondernemers in kwestie denken dat een WA verzekering, die als privé persoon is afgesloten, voldoende dekking biedt. Dat is niet het geval. De meeste WA verzekeringen sluiten aansprakelijkheid uit onderneming uit. U dient in dat geval dus een zakelijke WA verzekering af te sluiten. Echter, misschien nog wel belangrijker is het feit dat een WA verzekering wel bescherming biedt op basis van wettelijke aansprakelijkheid maar dus niet automatisch op basis van contractuele aansprakelijkheid.

“Een goede rechtsbijstandverzekering is het ultieme vangnet.”

Een rechtsbijstandsverzekering biedt u alleen een oplossing voor de kosten van juridische bijstand. Toch is voorkomen beter dan genezen. Daarom kan het lonen om te kiezen voor een gespecialiseerde advocaat als Beks Advocaten.

Breng uw risico’s in kaart met een vrijblijvende scan door één van de juridische experts van Beks Advocaten. Een mailtje is voldoende om een afspraak te maken via info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten