Invoering nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Lagere transitievergoeding en ruimere ontslagmogelijkheden door kantonrechter.

Vanaf 1 januari 2020 treedt de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Dit heeft een aantal consequenties voor u als werkgever, maar vooral ook voor uw werknemers in geval van ontslag. We zetten een aantal belangrijke wijzigingen even onder elkaar.

Lagere transitievergoeding.

Met de invoering van de nieuwe wet ontvangt een werknemer voortaan 1/3e maandsalaris per gewerkt jaar. Ongeacht het aantal jaren dat een werknemer in dienst is geweest. Vanaf het 10e jaar in dienst ontvangt een werknemer op dit moment een ½ maand transitievergoeding per gewerkt jaar. Dit wordt dus teruggebracht tot 1/3e maandsalaris per jaar. Hetzelfde tarief zoals dat ook op dit moment geldt voor de eerste 10 jaren in dienst. Voor 50 plussers betekent het vooral een aderlating omdat zij op dit moment, vanaf het 10e dienstjaar, een transitievergoeding van 1 maand per dienstjaar ontvangen.

Snellere toepassing van transitievergoeding.

Op dit moment is het zo dat werknemers pas een transitievergoeding ontvangen vanaf de periode dat ze 2 jaar in dienst zijn. Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, geldt de transitievergoeding direct vanaf de start van de arbeidsovereenkomst.

Gemakkelijker ontslag door kantonrechter.

Bij invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, wordt het gemakkelijker om een werknemer te ontslaan. Op dit moment is een kantonrechter genoodzaakt om een ontslagaanvraag te toetsen op 1 afzonderlijke ontslagreden van de in totaal 8 ontslagredenen. Vanaf 1 januari 2020 kan een kantonrechter meerdere redenen combineren. Een voorbeeld is ‘disfunctioneren’ in combinatie met ‘verstoorde arbeidsverhouding’. Een kantonrechter kan wel een extra financiële compensatie toekennen tot een maximum van 50% van de transitievergoeding, bovenop de al geldende transitievergoeding.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de toepassing en mogelijke consequenties voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Aarzel niet om contact op te nemen met Christophe van Uden van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten