Kleine bedrijven willen alternatief als vertrouwenspersoon verplicht wordt.

Het ziet ernaar uit dat in de Tweede Kamer binnenkort een initiatiefwetsvoorstel wordt aangenomen dat bedrijven en organisaties verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben. Op dit moment is dat nog niet het geval. Kleine bedrijven zien dit op handen zijnde wetsvoorstel met enige zorg tegemoet. Namens VNO-NCW en MKB-Nederland wordt aangegeven dat het mogelijk zou moeten zijn voor kleine bedrijven om te kiezen voor een vertrouwenspersoon via de branche of de arbo-dienstverlener, om de kosten draaglijk te houden.

Zowel VNO-NCW als MKB- Nederland erkennen dat het een goede zaak is dat werknemers bij iemand terecht kunnen. Echter, het is ook belangrijk dat deze mogelijkheid voor de werkgever betaalbaar blijft.

Volgens de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen hebben zich afgelopen jaar veel meer mensen ingeschreven tot een opleiding voor vertrouwenspersoon, dan de jaren ervoor. Dat is voornamelijk terug te herleiden tot de maatschappelijke verontwaardiging door het seksueel grensoverschrijdende gedrag bij The Voice en de grensoverschrijdende toestanden bij DWDD. Naar verwachting zal het initiatiefwetsvoorstel in februari behandeld worden.

Beks Advocaten