We zullen er niet omheen draaien. Binnen onze advocatenpraktijk worden we door werkgevers wel eens benaderd met de vraag of een medewerker ontslagen kan worden bij diefstal. Hoewel een positief antwoord voor de hand liggend is, vragen we toch altijd maar even door wat er werkelijk aan de hand is. Want, hoe duidelijk het begrip diefstal ook is, de interpretatie ervan is niet altijd zo duidelijk. Aan de hand van het onderstaande voorbeeld wordt dat nog eens bevestigd.
Een winkelmedewerkster wordt door haar werkgever ontslagen nadat op camerabeelden duidelijk wordt dat de jongedame in kwestie enkele spullen in haar tas stopt. De werkgever schakelde zelfs een recherchebureau in die de dame aan een ondervraging onderwierp. Het resultaat daarvan was dat de dame op staande voet werd ontslagen.
De werkneemster ontkende diefstal en stapte zelfs naar de rechter. Wat zij wel erkende was dat ze inderdaad enkele artikelen uit een mand had gepakt, met toestemming van de filiaalleidster. En daarbij ging het specifiek om artikelen als geurtesters en monsters, die aan het einde van elke maand opnieuw worden verdeeld onder de medewerksters. De medewerkster erkende ook een plastic tasje meegenomen te hebben om te voorkomen dat een sapflesje zou gaan lekken in haar tas. De medewerkster claimde een schadevergoeding en achterstallige beloningen van in totaal 15.000 euro.
De werkgever koos voor de tegenaanval. De kosten voor het recherchebureau (15.000 euro) werden geclaimd. Ook werd een claim gedaan vanwege het niet kunnen uitoefenen van een normale opzegtermijn en werden opleidingskosten geclaimd. Een gecombineerd bedrag van ruim 2.500 euro.
De rechter besliste dat de camerabeelden niet hebben vastgelegd dat de medewerkster andere artikelen, dan uit de ‘weggeefmand’ heeft meegenomen. De filiaalleidster had ondertussen ook bevestigd dat er een toestemming was geweest om de gratis artikelen mee te nemen. Daarom vond de rechter de claim van de werkgever onterecht. Wel werd nog een opmerking geplaatst dat het tasje, met een waarde van 5 cent, niet meegenomen had mogen worden. De werkgever werd te verstaan gegeven om ruim 7.000 euro aan transitievergoeding uit te keren. De geeiste ontslagvergoeding door de medewerkster werd niet gehonoreerd omdat de rechter wel vond dat de medewerkster iets te lichtzinnig omging met het op eigen initiatief meenemen van testartikelen en plastic tasjes.
Wil je nog een praten over je rechten en plichten als werkgever? Maak dan een vrijblijvende afspraak met Christophe van Uden van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl