Medewerker wil papieren loonstrook blijven ontvangen. Wat te doen als werkgever?

Veel ondernemingen maken de overstap, of hebben die al gemaakt, naar een digitale verwerking van de salarisadministratie. Werknemers kunnen dan via een portaal inzage hebben in hun digitale loonstrook. Een prima manier die efficiƫnt is en bijdraagt aan de vermindering van papiergebruik.
Toch is het niet vanzelfsprekend dat iedereen deze voordelen ziet. Zo blijkt uit het voorbeeld dat onlangs plaatsvond waarbij een werknemer vond recht te hebben op de papieren loonstrook. De werkgever in kwestie was er niet happig op en vroeg om raad.

Helaas is de wet er duidelijk over. Als werkgever bent u namelijk verplicht om een fysiek loonstrookje te verstrekken aan uw werknemers. Alleen als de werknemer uitdrukkelijk toestemming geeft om de loonstrook digitaal te verstrekken, mag u ervan afwijken.
In de praktijk betekent het overigens niet dat u eraan gehouden bent om maandelijks een loonstrook te verstrekken. Die noodzaak is er alleen bij aanvang en op het moment dat er iets verandert in het loon van uw werknemer.

Ons advies is dan ook om duidelijk te communiceren met uw medewerkers en het belang van digitale informatievoorziening te onderstrepen. Heeft u er nog vragen over? Aarzel niet om even contact op te nemen met Christophe van Uden van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten