Ondernemers nog altijd aarzelend bij inzet van Clouddiensten.

Ruim 35% van alle particuliere internetters gebruikt de ‘Cloud’. Meest gebruikt zijn opslagdiensten voor foto’s en ander beeldmateriaal. En hoewel clouddiensten dus omarmd worden door de consument, blijken MKB ondernemers een stuk terughoudender aldus KPN, die onlangs een onderzoek deed naar de acceptatie van clouddiensten.

De redenen voor deze terughoudendheid zijn vooral te vinden in de angst voor privacyschending en de angst voor hackers. Over eventuele ‘juridische’ risico’s wordt nog weinig nagedacht. Een angst voor privacyschending en voor hackers is volgens de onderzoekers niet helemaal terecht. Zo zijn servers van cloudaanbieders doorgaans beter beveiligd dan ‘eigen’ bedrijfsservers. Bovendien is het zo dat de kosten voor zowel de opzet als het onderhoud aan ‘eigen’ servers en IT-systemen veel duurder zijn. KPN stelt dat het onderzoek aangeeft dat ondernemers die volop gebruik maken van clouddiensten sneller groeien dan ondernemers die aarzelend zijn met de toepassing van clouddiensten. Dus, misschien is het zo gek nog niet om serieus te overwegen of u niet meer kunt doen via de Cloud?

Betekent dit dan dat u geen enkele aarzeling hoeft te hebben wanneer u overweegt zakelijke clouddiensten te gaan gebruiken? Jazeker wel! Want hoe zit het met garanties over bijvoorbeeld bedrijfskritische software die u online ‘gebruikt’? Want wat als uw ‘leverancier’ failliet gaat? Of hoe zit het met overheden die inzage willen in de data (uw data?) van uw dienstenaanbieder?

Kortom, de Cloud zal u veel voordelen brengen. Echter laat u goed informeren naar de zekerheden van uw dienstenaanbieder via de Cloud. Heeft u nog vragen over Cloudcontracten of over Cloudrecht? Dan kunt u ook altijd contact opnemen met een van onze advocaten.

Beks Advocaten