Ontslag door reorganisatie tijdens zwangerschap. Hoe zit dat?

Onlangs werd één van onze advocaten gebeld met een prangende vraag van een cliënt. In het bedrijf van onze cliënt had een reorganisatie plaatsgevonden. Een deel van de logistieke activiteiten was overtollig geworden door inzet van nieuwe technologische systemen. De ontslagvergunning was verleend en het ontslag was kenbaar gemaakt aan de betrokken werknemers. Wat bleek echter? Eén van de betrokken werknemers bleek zwanger. Cliënt vertelde dat hij daarvan niet op de hoogte was. Hij was er dan ook van overtuigd om haar te mogen ontslaan, zoals dat ook voor de andere werknemers gold. Maar is dat wel zo?

De arbeidsovereenkomst met een zwangere werknemer kan tijdens de hele zwangerschapsperiode en tot 6 weken na het zwangerschapsverlof niet worden opgezegd. Het feit dat de werkgever wel of niet officieel op de hoogte was van de zwangerschap, doet daar niets aan af. Dus, ondanks het feit dat een ontslagvergunning is verleend, mag de werkgever daarvan geen gebruik maken.

Een uitzondering op deze regel is het volledig staken van een bedrijf of van een bedrijfsonderdeel. Dan mag een zwangere werknemer wel ontslagen worden. Tenminste als het zwangerschapsverlof nog niet is begonnen.

Heeft u vragen over arbeidsrechtelijke zaken? Neem even contact op met Christophe van Uden van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten