Ontslag door verlies van certificering.

Een werkgever benaderde ons onlangs met de volgende kwestie. Een medewerker van het bedrijf is, zelfs na een herkansing, niet geslaagd voor zijn certificering. Dit betekent dat de certificering uiteindelijk wordt verloren. Zonder certificering kan de medewerker zijn taak niet uitvoeren omdat het wettelijk verplicht is om daarvoor een geldig certificaat te hebben. De vraag van de werkgever luidt dan ook: Kan ik de medewerker hierop ontslaan?

In principe is het mogelijk om een werknemer te ontslaan als die zijn taak niet meer kan uitvoeren. Vanwege het ontbreken van een certificering is het dienstverband min of meer inhoudsloos geworden. Toch zijn er een aantal randvoorwaarden om rekening mee te houden. De eerste randvoorwaarde heeft te maken met de mate waarin de werknemer zelf verantwoordelijk is voor het niet behalen van de certificering. Als er onvoldoende motivatie of inzet is geweest, dan is dat heel anders dan wanneer er door een enorme werkdruk geen tijd is geweest om genoeg voorbereiding te kunnen doen voor de jaarlijkse test.

Als de medewerker het geheel aan zichzelf te wijten heeft, dan zal ook nauwelijks of geen sprake zijn van een vergoeding. Als er echter niet voldoende gelegenheid is gegeven door de werkgever, dan kan het zelfs zijn dat de werknemer ander alternatief werk aangeboden dient te worden, of dan zal er sprake zijn van een flinke transitievergoeding.

Wanneer u als werkgever te maken heeft met gecertificeerd werk, dan is het altijd te aan te raden om het certificeringsproces goed te regelen. Hierdoor kan er nooit discussie ontstaan over de vraag wie verantwoordelijk is voor het eventueel niet behalen van een certificering.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze kwestie? Aarzel niet om contact op te nemen met Christophe van Uden van Beks Advocaten. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten