Innovatieve ondernemers roepen op om de wet te overtreden?

Techbedrijven baren opzien met gewaagde uitspraken tijdens Startup Fest in Amsterdam.

Startup ‘koningin’ Mevrouw Neelie Kroes, of haar opvolger ZKH Prins Constantijn, zullen af en toe zeker met hun ogen geknipperd hebben toen de bazen van Uber en Airbnb tijdens het onlangs georganiseerde Startup Fest doodleuk vertelden de wet te overtreden in het belang van hun bedrijf. Nog bizarder werd het toen zij de aanwezige startuppers opriepen hetzelfde te doen.

Natuurlijk dient deze oproep in een wat breder perspectief geplaatst te worden. Want hoe moet je als Uber (een nieuwe taxi marktplaats) een plekje veroveren als het ouderwetse Taxi-vergunningensysteem maar niet wordt vrijgegeven. Of hoe moet je als Airbnb (een alternatieve hotelmarktplaats voor kamerverhuur) een plek veroveren als de bestaande hotelketens alles in het werk stellen om een verbod te regelen voor particulieren die hun kamer willen verhuren.

Wat goed en niet goed is, is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Wat wel duidelijk wordt is dat wanneer er een maatschappelijk draagvlak ontstaat voor bepaalde diensten, de wetsovertreding niet als een misdaad wordt gezien. En misschien past het ook wel een beetje bij het ondernemerschap. Want meestal zijn ambitieuze ondernemers niet de lievelingen in de klas. Gelukkig zijn er genoeg verstandige advocaten die het een uitdaging vinden om de grenzen van de grijze gebieden te verkennen. Neem maar eens contact op met ons via info@beksadvocaten.nl.

Beks Advocaten