Tekenen namens een affiliated company? Let dan goed op.

Wanneer ondernemers overeenkomsten tekenen, worden ze soms gevraagd dit ook namens ‘gelieerde ondernemingen’ te doen. Dit komt vaak voor bij overeenkomsten zoals geheimhoudingsverklaringen, schikkingen, en verklaringen rond intellectueel eigendom. Maar het roept een belangrijke vraag op: namens welke ‘gelieerde ondernemingen’ teken je eigenlijk?

Het antwoord is niet zo simpel als het lijkt. ‘Gelieerde onderneming’ is een term die je niet letterlijk in de wet terugvindt. Dat betekent dat de interpretatie ervan afhangt van de specifieke omstandigheden rondom elke overeenkomst. Dit kan leiden tot onduidelijkheden en, in het geval van een conflict, zal een rechter moeten beslissen over de interpretatie van dergelijke termen.

Een interessante casus hierbij is een uitspraak van de rechtbank Rotterdam in september 2023 over een Non Disclosure Agreement. De rechter moest bepalen of een bedrijf dat niet direct was betrokken bij de overeenkomst, toch als ‘gelieerd’ beschouwd kon worden. De algemene interpretatie was dat ‘gelieerde ondernemingen’ bedrijven zijn waarin de andere partij een direct of indirect belang heeft.

Dit voorbeeld onderstreept hoe belangrijk het is voor ondernemers om heel duidelijk te zijn in hun overeenkomsten. Als je wilt dat een bepaalde term, zoals ‘gelieerde onderneming’, een specifieke, misschien bredere betekenis heeft, dan moet dit expliciet worden gemaakt in de overeenkomst of tijdens de onderhandelingen.

De les hieruit? Wees als ondernemer altijd voorzichtig en duidelijk bij het definiĆ«ren van termen in overeenkomsten. Dit helpt niet alleen toekomstige misverstanden te voorkomen, maar zorgt ook voor een sterke juridische positie mocht er ooit een conflict ontstaan. Het gaat er uiteindelijk om dat je niet alleen focust op de tekst van de overeenkomst, maar ook goed nadenkt over hoe verschillende bepalingen geĆÆnterpreteerd kunnen worden en hier proactief op inspeelt.

Sta jezelf op het punt om te moeten tekenen voor een overeenkomst? Informeer vrijblijvend bij Rob Beks van Beks Advocaten naar de mogelijke bijzonderheden.

info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten