Dat de transitievergoeding niet kan rekenen op veel enthousiasme bij ondernemers is duidelijk. De toegenomen kosten bij ontslag wegen namelijk niet altijd op tegen het flexibeler ontslagrecht. Wanneer een langdurig arbeidsongeschikte werknemer uit dienst gaat zal een stevige transitievergoeding betaald dienen te worden. Onprettig en onrechtvaardig, is de mening van menig ondernemer. In de praktijk komt het dan ook wel eens voor dat een langdurig dienstverband van een arbeidsongeschikte niet beëindigd wordt. Er is dan sprake van een slapend dienstverband.
Hoewel in enkele gevallen rechtszaken zijn aangespannen door werknemers, met als argument slecht werkgeverschap, toont een recentelijke uitspraak aan dat de ‘oplossing’ juridisch klopt. Het is immers geen verplichting om een dienstverband te beëindigen wanneer een werknemer langer dan twee jaar arbeidsongeschikt is.
Een dergelijke noodoplossing is over enige tijd niet meer nodig. Dit vanwege een verwacht wetsvoorstel waarin de transitiekosten voor een langdurig arbeidsongeschikte werknemer gecompenseerd zullen worden. Helaas is op dit moment nog niet bekend wanneer het bedoelde wetsvoorstel bekrachtigd zal worden.
Heeft u vragen over ontslagprocedures en transitievergoedingen. Raadpleeg Christophe van Uden van Beks Advocaten via info@beksadvocaten.nl