Valse betaalverzoeken en andere oplichtingspraktijken. Wat te doen?

Met regelmaat worden wij door cliënten geraadpleegd over valse betaalverzoeken en emails die dreigen met virusverspreiding als niet wordt voldaan aan betaling. Aangezien we de laatste tijd extra vragen krijgen over betaalverzoeken van een handelssite willen we daar extra aandacht aan geven.

Met welke handelssites bent u bekend?

Handels- en veilingsites zijn de laatste jaren erg populair. En terecht. Want niet zelden kunt u een aantrekkelijk inkoopvoordeel behalen als u iets aankoopt via een veiling of een handelsplaats, en natuurlijk ook als u iets wilt verkopen. Toch is het dus oppassen geblazen. Er zijn namelijk een aantal criminele online oplichters actief die de populariteit ook hebben ontdekt van deze handelsplaatsen.

Een voorbeeld tot oplichting.

Als u iets verkoopt op een handelssite kan het zijn dat een ‘mogelijke’ koper zich meldt. De geïnteresseerde koper kan u vragen om u te identificeren omdat hij de betrouwbaarheid wil checken. Hierbij kan hij voorstellen dat u een klein bedrag overmaakt (enkele centen) zodat hij uw bankrekeningnummer heeft om overboekingsfouten te voorkomen. Dit geschiedt dan vaak door een link te sturen waaraan een nepwebsite is gekoppeld. Hierop vult u alle relevante informatie in die voor een oplichter waardevol is en waarmee hij uit uw naam allerlei nieuwe aankopen kan gaan doen.

Het advies?

Let goed op wanneer u iets verkoopt of koopt via handelsplatforms of via veilingsites. Kies voor bekende en betrouwbare sites en ben voorzichtig als u vreemde vragen krijgt.

Heeft u vragen over voorkoming van fraude, of bent u slachtoffer, aarzel niet om contact op te nemen met Rob Beks van Beks Advocaten.

Tip!

Kijk ook met regelmaat op www.fraudehelpdesk.nl. Daar ziet u welke fraudegevallen actueel zijn.

Beks Advocaten