Valse feiten op CV leiden tot ontslag en terugvordering van salaris.

Een zorginstelling besluit enige tijd geleden een nieuwe Directeur Zorg aan te stellen. De voorafgaande gesprekken zijn goed gegaan en ook het CV geeft aan dat met de aanstelling een stevige professional aan boord wordt gehaald. De verrassing is dan ook groot als na een aantal maanden wordt ontdekt dat het CV toch een aantal onvolkomenheden en onwaarheden bevat. Zo blijkt dat de directeur in kwestie een vermelde opleiding in werkelijkheid niet heeft afgerond. Bovendien blijkt de benodigde BIG registratie (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) niet op orde. Tenslotte wordt op het CV onjuiste informatie gedeeld over eerdere werkgevers en de daar opgedane werkervaring.

In eerste instantie zou de conclusie kunnen zijn dat de selectiecommissie niet zorgvuldig is geweest. De rechter oordeelt er uiteindelijk echter anders over. Die is namelijk van mening dat de man niet gekwalificeerd is om zijn werk goed te kunnen doen. Het vergelijk wordt gemaakt met een piloot die niet beschikt over het juiste vliegbrevet. Ook al is de directeur in kwestie voor zijn taakuitoefening niet direct afhankelijk van zijn diploma, de kwalificatie is vals en niet toereikend. De arbeidsrelatie wordt dan ook ongeldig verklaard waarop de directeur ontslagen kan worden. Bovendien is de werkgever gerechtigd om het reeds betaalde salaris terug te vorderen. Het salaris had hij nooit dienen te krijgen omdat hij was aangenomen op basis van leugens en valse informatie, aldus de rechter.

De conclusie is dat zowel werkgevers als werknemers maar beter kunnen checken of een CV daadwerkelijk klopt. Het voorkomt een hoop ellende, als het mis gaat.

Meer informatie over arbeidsrecht? Christophe van Uden weet raad. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten