Wat te doen met de huurverhoging van uw bedrijfspand?

Met de stijgende inflatie staat er ook een aanzienlijke huurverhoging te wachten voor vele zakelijke huurders. En, in tegenstelling tot een maximalisering van de huurprijsverhoging voor de woningsector, is dat niet het geval voor bedrijfspanden. Jaarlijks mag dus de huurprijs worden verhoogd met de stijging van de consumentenprijsindex. Mits dat tenminste in de huurovereenkomst is vastgelegd. In de praktijk betekent het dat de huren kunnen gaan stijgen met bijna 10%.

Binnen ons kantoor krijgen we met regelmaat de vraag van zowel huurders als van verhuurders, wat de wettelijke mogelijkheid is om het huurbedrag aan te passen.

Hoewel er voor de huur van winkelruimte (290-bedrijfsruimte) een wettelijke mogelijkheid is, is deze in de praktijk niet altijd even effectief.

Op grond van artikel 7:303 van het Burgerlijk Wetboek kunnen zowel huurder als verhuurder vorderen dat de huurprijs wordt aangepast als de huurprijs teveel afwijkt van vergelijkbare bedrijfsruimten. Overigens kan dat niet op elk moment. Want voor huurovereenkomsten van onbepaalde tijd kan dit pas na vijf jaar. Voor huurovereenkomsten van bepaalde tijd kan dit pas na afloop van de huurovereenkomst. In sommige gevallen zal dit een mosterd na de maaltijdgevoel geven.

De reden voor deze uitgestelde vordering heeft ermee te maken dat de rechter naar vele zaken dient te kijken. Zo zal dus gekeken worden naar de vergelijkbare huurprijzen in dezelfde regio, plaats en ligging. Er zal gekeken worden naar de staat, voorzieningen en faciliteiten van het pand. En daarbij kijkt de rechter vooral ook naar de periode van vijf jaar, om incidenten en tijdelijke afwijkingen uit te sluiten. De eventuele nieuwe huurprijs heeft geen invloed op de reeds betaalde huur.

In de coronaperiode hebben vele verhuurders een schappelijke opstelling gekozen voor huurders die getroffen waren door de beperkende maatregelen. Aangezien het voor een verhuurder altijd aantrekkelijker is om een ‘tevreden’ huurder te hebben dan een leegstaand pand, zullen de meeste verhuurders open staan voor goede argumenten van hun huurders.

Tip!

Wij ervaren dat ondernemers het lastig kunnen vinden om in onderhandeling te gaan over de huurprijs van hun pand. Zowel Rob Beks als Christophe van Uden kunnen u begeleiden en adviseren bij de onderhandeling van uw huurprijs. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten