Wat te doen tegen cybercrime?

Wellicht bent u niet elke dag bezig met uw digitale bescherming. Toch blijkt het aantal gevallen van ‘cybercrime’ enorm toe te nemen. Ook MKB onderneming blijken een uitstekende prooi voor hackers. Misschien wel omdat juist de meeste MKB ondernemers er nog steeds van overtuigd zijn dat het zo’n vaart niet loopt. Toch willen wij u als Beks Advocaten graag enkele tips aandragen waarmee u uw digitale bescherming een stuk beter maakt.

1) Probeer iets te begrijpen van ‘cybercrime’.

“Je snapt het pas als je het ziet”, zei de legendarische Johan Cruijff. Zo is het ook met cybercriminaliteit. Vraag specialisten naar de gevolgen. Wat als hackers inbreken in uw computernetwerk? U klantgegevens kunnen inzien? Uw creditcardinformatie kunnen achterhalen? Wachtwoorden van u en die van uw klanten kunnen achterhalen? Kortom, verdiep u in het onderwerp van cybercrime, of laat u goed voorlichten.

2) Installeer altijd de laatste updates.

Of het nu gaat om software en apps, installeer altijd de nieuwste versies. Ontwikkelaars zijn er namelijk continu mee bezig om zwakke plekken in de software te verbeteren en te repareren.

3) Kies voor een Virtual Private Network (VPN).

Een Virtual Private Network is een extra afgeschermde omgeving waar alleen bevoegde personen (uw medewerkers) toegang hebben. Door een digitale sleutel is het extra moeilijk voor hackers om in te breken in een dergelijk netwerk.

4) Maak continu backups van bedrijfskritische informatie.

Mocht u onverhoopt toch getroffen worden door een virus of door een computerhack, dan is het niet alleen een geruststelling dat u uw bedrijfskritische informatie op een back-up systeem heeft staan, het past ook bij de professionaliteit van uw ondernemerschap. Twijfelt u aan uw back-up faciliteiten? Aarzel niet om advies in te winnen van specialisten.

5) Wanneer u slachtoffer bent?

Bent u slachtoffer van een computerhacker of een opzettelijk veroorzaakt computervirus? Doe aangifte bij het Meldpunt Internetoplichting. Daar wordt een registratie gemaakt en doorgegeven aan de politie.

Beks Advocaten