Ziek thuis door een ‘kater’? Hoe zit dat met loondoorbetaling?

Het was een zaak die onlangs het nieuws haalde. Een Duitse rechter oordeelde namelijk dat een kater (bedoeld wordt het effect van een teveel aan alcoholconsumptie) aangemerkt dient te worden als een ziekte. De bijzondere uitspraak was het gevolg van een bedrijf die een middel aanbod als oplossing tegen katers. De rechter was van mening dat onterechte medische claims werden opgevoerd. Daarmee werd de kater plots aangemerkt als ziekte.

Veel werkgevers hebben hiervan opgekeken. “Hoezo is een kater hetzelfde als ziek zijn?”, was de veelgehoorde reactie. Echter, voor u als werkgever heeft de uitspraak niet zoveel gevolgen. In Nederland bent u verplicht tot loondoorbetaling bij ziekte. Dus ook wanneer een medewerker zich ziek meldt vanwege een kater. Weliswaar kan er sprake zijn van een uitzondering, en loondoorbetaling niet noodzakelijk is, als de werknemer in kwestie opzettelijk de ziekte heeft veroorzaakt. In de praktijk komt dit eigenlijk nooit voor. En ook al lijkt dat in het geval van een ‘kater’ misschien toch wel het geval. Dat is het niet. De werknemer met kater heeft namelijk niet de intentie gehad om ziek te worden. De kater is namelijk het gevolg en niet het doel. Dus, ook in het geval van ziekmelding door een kater bent u verplicht om het salaris door te betalen volgens de afspraken in de arbeidsovereenkomst. Al levert het u als werkgever misschien een kater op.

Wilt u naar aanleiding van dit voorbeeld eens praten over de arbeidsovereenkomsten in uw bedrijf? Christophe van Uden van Beks Advocaten helpt u graag. info@beksadvocaten.nl

Beks Advocaten